Како да се изврши секојдневно одржување на инвалидска количка за постари лица?

Иако инвалидската количка за стари лица ја задоволува желбата на многу постари лица да патуваат, доколку сакате количката да има подолг животен век, мора да вршите секојдневно одржување и одржување, па како да го спроведуваме секојдневното одржување на инвалидската количка за стари лица?

1. Завртките за прицврстување на инвалидската количка треба редовно да се проверуваат и зацврстуваат: компактноста на инвалидската количка може да се влоши по одреден период на употреба, обично предизвикана од лабави завртки.Кога ќе се открие дека педалите прават бучава или се движат и постојано паѓаат, потребно е да се проверат завртките што ги фиксираат педалите.Кога ќе откриете дека инвалидската количка не може да се преклопи непречено или дека е тешко да се преклопи, проверете ги завртките на рамката за поддршка.Кога ќе се слушне бучава при туркање на прстенот на задното тркало, проверете дали завртките прицврстени на главината на тркалото се лабави.Кога страната под перничето на седиштето не може да се избалансира или се турка премногу силно, проверете ги соодветните завртки за прицврстување.

JL6929L

2. Притисокот во гумите или прекумерното абење на гумите за инвалидска количка треба редовно да се заменуваат: најтешкиот дел од инвалидската количка е гумата, така што гумата треба редовно да се грижи.Особено за пневматски гуми, секогаш треба да проверувате дали гумите се доволно напумпани.Кога гумите се скршени, можете да отидете во продавница за велосипеди за да ги замените.Ако се работи за цврста гума од PU, зависи од степенот на абење на гумата за да се одлучи кога да се замени.Покрај тоа, краците на големите инвалидски колички можеби ќе треба редовно да се прилагодуваат, а специјализираната продавница во Кингдао или професионалната продавница за поправка на велосипеди ќе ги зајакнат, приспособат или заменат.

3. Инвалидските колички треба редовно да се чистат и заменуваат: Лежиштата се клучот за нормално функционирање на инвалидските колички (електрични инвалидски колички), а исто така се и многу тврди делови.Се додека работи инвалидската количка или електричната количка, лежиштата се истрошени;Тоа го прави лежиштето зарѓосано и пукнато и не може да се користи.Ќе биде многу макотрпно да се турка.Ако лежиштето не се замени долго време, тоа ќе предизвика оштетување на оската.

4. Одржувањето на перничето за грб за инвалидска количка, материјалот за перниче на наслонот на инвалидската количка или електричната инвалидска количка е проблем кој најлесно се занемарува од потрошувачите.Општо земено, материјалот за перница на потпирачот на неквалитетните инвалидски колички обично има реакција на хамак по два или три месеци употреба, а перницата на наслонот станува жлеб.Долготрајната употреба на таква инвалидска количка ќе предизвика секундарно оштетување на корисникот, како што е деформација на 'рбетот.Затоа, треба да внимавате кога купувате инвалидска количка или електрична инвалидска количка.Дополнително, кога перницата на наслонот на седиштето има реакција на хамак, треба да се замени навреме.

5. Сопирачките на инвалидска количка треба да се проверат во секое време.Без разлика дали се работи за инвалидска количка или електрична инвалидска количка, системот за сопирање е клучот.Рачната сопирачка и стоечката сопирачка на инвалидската количка со рачно притискање треба често да се проверуваат, а добра навика е да се проверува сопирачката пред патување и да се запре сопирачката.За електрични инвалидски колички, подобро е да изберете електрични инвалидски колички со електромагнетни сопирачки и да ги проверите и тестирате перформансите на сопирањето пред да патувате.Се разбира, повеќето електрични инвалидски колички имаат функција за самопроверка на дефекти.Кога електромагнетната сопирачка откажува, на контролната табла ќе се појави брз сигнал.

6. Секојдневно чистење на инвалидски колички: секојдневното чистење и одржување на инвалидски колички или електрични инвалидски колички е исто така суштинска работа.Чистењето и одржувањето на инвалидската количка главно вклучуваат чистење на лежиштата, чистење на рамката, чистење и дезинфекција на подлогата на потпирачот на седиштето итн.


Време на објавување: Сеп-01-2022 година